Indie to fascynujący kraj, którego kulinaria są równie pociągające, co jego kultura, sztuka i architektura. Dbałość o szczegóły i dodatki oraz odrobina szaleństwa sprawiają, że hinduska kuchnia jest niesamowita. Ambasadorem i wyjątkowym inspiratorem do spróbowania swoich sił w hinduskim gotowaniu jest Reza Mahammad. Jego charyzma i skłonność do eksperymentowania w kuchni tworzą fuzję gwarantującą wyjątkowe doznania smakowe. Ostatnio przekonali się o tym uczestnicy polskiej edycji Top Chef, którzy mieli okazję gotować pod okiem tego specjalisty. A jeżeli również chcecie przenieść magię kuchni hinduskiej na domowy stół, to prezentujemy poniżej kilka inspiracji.
Hinduskie lody – różano-kardamonowy kulif
Składniki:
600 ml pełnego mleka
300 ml śmietanki kremówki
100 ml syropu różanego
½ łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Posiekane płatki z 2 róż Jak przygotować? Do garnka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj nieustannie mieszając do czasu, aż mieszanka zredukuje się o ⅓. Wystudź.
Dodaj syrop, płatki i kardamon. Wymieszaj i wystudź zupełnie. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Przełóż mieszankę do maszyny do lodów i mieszaj do czasu aż zacznie się scalać.
Przełóż do sufletówek i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przestaw do lodówki na 10 minut, żeby lody zmiękły. Podawaj oprószone pistacjami.
Smacznego!
Więcej ciekawych przepisów z kuchni hinduskiej znajdziecie w Polsat Food a składniki zakupicie m.in. w Kauflandzie w ramach Tygodnia Azja odkrywaj & smakuj :-)